Walaupun ‘baking’ adalah antara ‘passion’ yang memang tersemat dalam diri
tapi telah lama di abaikan, bukan kerana minat tu dah pudar tapi alasan tak punya masa selalu
mengukuhkan lagi hasrat untuk tidak membuat kek dan biskut.
Tapi semenjak terjebak menjual
tepung kek segera, minat tu muncul kembali kerana setiap kali membuat kek
hasilnya selain sedap, rupanya juga cantik dan sedap mata memandang, jadi
semangat untuk ‘baking’ mulalah meluap-luap.
Last week buat Chocolate Cheese Cake
yang di ajar oleh seorang rakan, menjadi pula dan En Suami pun bagi
compliment sebab sedap, maka di hatipun berbunga-bungalah bangga. Lumrah sebagai manusia kan memang suka di
puji. Semakin di puji semakinlah dia
ingin menunjukkan kehebatannya
Di sini akak kongsikan resepi yang sangat mudah ini dan bahan-bahannya juga boleh di dapati
di dapur sahaja.
RESEPI : CHOCOLATE CHEESE CAKE
Bahan-bahan Untuk Membuat Kek
Cokelat:
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
3/4 cawan tepung gandum (diayak
bersama soda bikorbonat dan serbuk penaik))
satu sudu kecil soda bikarbonat
satu sudu kecil baking powder
4 biji telur gred B
Bahan-bahan Untuk Membuat Cheese Cake :
1 buku cream cheese (akak guna Philadelphia saja)
1 cawan gula kastor
1 biji telur
1 sudu besar tepung
1 sudu besar air
Cara membuat kek cokelat :
Step 1
Gula, serbuk koko, susu pekat, susu cair dan minyak dicampur di dalam periuk dan di masak di atas api yang sederhana. Kacaulah adunan sehingga semua bahan sebati dan kelihatan berkilat. Bila dah berkilat padamkan api dan
biarkan adunan sejuk seketika.
Di dalam bekas yang lain untuk langkah kedua. Di masa yang sama, bolehlah di panaskan
periuk pengukus dan sapukan loyang kek dengan
marjerin.
Step 2
1. Pukul telur berselang-seli dengan adunan tepung sebati dan kembang.
2. Masukkan adunan yang telah di masak di atas api tadi (adunan
seperti di Step 1)
3. Asingkan adunan kek cokelat ini menjadi 2 bahagian.
4. Kukus 1 bahagian adunan kek
tersebut selama lebih kurang 15 minit.
Sementara menunggu adunan tersebut masak, bolehlah prepare Cheese kek pula.
Cara Membuat Cheese Kek:
Step 3
[Cream cheese boleh keluarkan sejam awal dari peti sejuk]
Masukkan cream cheese dalam mixer dan kacau sedikit, kemudian masukkan
gula kastor dan kacau lagi, diikuti dengan memasukkan telur, tepung gandum dan
air. Kacau sehingga semua bahan sebati.
Di masa yang sama bolehlah periksa samada kek yang di kukus tadi dah
masak atau belum, gunakan lidi atau garfu untuk periksa samada dah masak atau
belum.
Kalau bahagian pertama kek cokelat yang di kukus itu dah masak, ambil
adunan cheese kek yang dah di pukul
tadi dan lapiskan keatas kek
yang telah masak tadi dan kukus lagi selama 15 minit ataupun sampai
masak.
Bila lapisan cheese kek telah masak, lapiskan baki bahagian kek
cokelat ke atasnya dan kukus lagi selama
15 minit ataupun sehingga masak.
Apabila dah masak, keluarkan dari periuk pengukus dan sejukkan. Untuk lebih sedap, selepas sejuk masukkan kek
tadi ke dalam peti sejuk dan sangat enak
di makan sejuk atau selepas dikeluarkan dari peti sejuk.
Comments
Post a Comment