𝗥𝗘𝗦𝗘𝗣𝗜 𝗞𝗨𝗜𝗛 𝗟𝗢𝗠𝗣𝗔𝗧 𝗧𝗜𝗞𝗔𝗠 𝗣𝗔𝗟𝗜𝗡𝗚 𝗟𝗔𝗭𝗔𝗧 !!
Bahan-bahan :
Lapisan hijau :
2 cawan tepung beras,
3 cawan air,
1 cawan air daun pandan @ pewarna hijau,
½ sudu kecil garam,
1 sudu kecil air kapur.
Lapisan putih :
1 senduk tepung beras (yang ini saya ganti dengan tepung pulut),
2 cawan santan,
½ cawan air,
½ sudu kecil garam.
Pulut merah :
1 cawan pulut direndam 1 jam terlebih dahulu,
½ cawan air,
½ sudu kecil garam,
2 sudu besar gula,
Pewarna merah.
Air nisan (gula melaka) :
2 keping nisan @ gula melaka,
4 sudu besar gula,
1 cawan air.
Cara-cara :
Lapisan hijau :
Mula-mula gaul rata lapisan hijau dalam mangkuk kemudian tapis. Kecairan mestilah bila senduk kayu diangkat tinggi ianya mengalir laju dan tidak melekat pada senduk.
Masak dan kacau jangan berhenti sehingga adunan menggelegak dan pekat.
Kemudian kecilkan api dan tutup periuk, biarkan selama 5 minit.
Lalu buka periuk terus kacau balik dan ulang sehingga adunan berkilat serta mengelembung.
Tutup api dan masukkan ke dalam bekas dan sejukkan dalam 3 jam supaya adunan menjadi keras dan senang dipotong.
Pulut merah :
Panaskan periuk pengukus dan kukus beras pulut selama 10-15 minit hingga naik uap.
Tutup api dan angkat.
Kemudian masukkan ke dalam mangkuk dan tuangkan air yang dicampur garam dan gula.
Lalu kukus semula dalam 10 minit sehingga naik uap. Angkat dan sejukkan.
Air nisan (gula Melaka) :
Masak nisan dan gula sehingga hancur kemudian sejukkan.
Lapisan putih :
Masukkan semua bahan.
Kacau di atas dapur guna api perlahan sampai pekat.
Cara Menghidang :
Potong lapisan hijau dan letak dalam pinggan.
Letak sedikit pulut kemudian sendukkn lapisan putih ke atasnya.
Akhir sekali tuang gula melaka.
Kredit : Rasimah 2 Group Resipi
Comments
Post a Comment