Sup Ikan Siakap Black Pepper
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar (potong/bersihkan/gaul dgn sedikit garam)
1 inci halia di belah2 sahaja
1 keping asam gelugur (asam keping)
1 sudu besar thai fish oil
1 sudu teh perencah sup
1 btg serai (ketuk)
Garam & perisa lain ikut suka
Bahan tumbuk:
3 biji bawang putih
3 biji bawang merah (sederhana)
1 inci halia
1/2 sudu teh biji ketumbar
1/2 sudu teh jintan putih
1/2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh lada hitam
& sedikit je lengkuas (taknak pun takpe)
(Semua bahan ini tumbuk lumat ok)
Rempah penumis:
1 batang kulit kayu manis
2 biji cengkih
2 kuntum bunga lawang
Bahan hiasan:
Tomato belah 4, sedikit hirisan bawang holland, bendi, hirisan daun sup, daun bawang
& bawang goreng.
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak masukkan rempah tumis
(Kayu manis,cengkih,bunga lawang)
2. Masukkan bahan tumbuk & serai (diketuk) goreng hingga naik bau
3. Tambahkan air (agak2 ok) & masukkan sedikit perencah sup & asam keping, masukkan garam, perasa lain & thai fish oil juga & hirisan halia & hirisan bawang holland..biar mendidih lama sedikit & rasa ok.
4. Masukkan bendi sekali dgn ikan siakap dan tomato last sekali & biarkan masak di antara 3/4 minit sahaja ( tak boleh lama nanti ikan cepat hancur) rasa ok sup tadi ape yg kurang.
5. Padamkan api dapur.
7. taburkan daun bawang daun sup & bawang goreng. (Jika nak masam2 sket perahkan limau)
Cdt: ryna kharysta
Comments
Post a Comment