TIPS SAYUR TAHAN LAMA DALAM PETI AIS
Sebelum ni ada yang tanya mummy macamana cara mummy simpan stok sayur dalam peti. Untuk stok frozen mummy dah pernah tunjuk kan.
So bahagian sayuran pulak. Ni cara mummy simpan. So far untuk taugeh, dan sawi hijau paling lama pernah tahan lebih seminggu. Tak pernah sampai berbulan sebab selalu memang akan terus masak je😅 Macam halia, lengkuas, sebulan lebih masih segar. Rasa 2 bulan pun pernah simpan dan masih elok.
Nanti boleh tengok kat setiap gambar ya.
Ada yang kene balut dengan tisu lembap. Ada yang kene letak air. Ada yang kene letak tisu untuk serap wap air.
Macam cili, berbulan pun masih tahan. Sayur daun bawang dalam gambar ni, usianya dah lebih seminggu. Tapi masih segar kan.
Cara simpan kobis, brokoli dan yg seangkatan dengannya, nak tahan lama, kene lapik dengan tisu basah pada 'akar' dia. Lepas tu, baru wrap dengan plastik wrap. Insyaallah sebulan lebih pun masih elok.
Yang penting, semua sayur ni jangan biar terdedah atau just sumbat dari plastik masa beli kat pasar tu. Kalau buat macam ni, tak smpai 3 hari pun salad atau sayur hijau boleh layu.
Kalau kata peti sejuk kecil, x muat letak dalam bekas, its ok, boleh guna kaedah simpan dalam plastik putih. Balut surat khabar atau tisu je pada setiap sayur sebelum masukkan dalam plastik. Pastu, susun la dalam peti ikut kreativiti masing².
Untuk detail lagi, tengok pada setiap gambar ya.
#MisiBantuSuriRumah
Comments
Post a Comment